Vi fortsätter resan bland svenska vingårdar. Den här gången har vi träffat vinmakare K Felix G Åhrberg på Kullabergs Vingård - med visionen att göra viner i världsklass! Det är en ljummen sommardag i juni 2020. Vindarna är lika friska som syran i de vita vinerna vi snart ska prova. Vi träffar K Felix G Åhrberg på Sveriges näst största vingård, Kullabergs. Här odlas idag över 30 olika druvsorter på 14 ha och ett nytt vineri är på g.


Druvor

Vi börjar med huvudpersonerna – druvorna! Felix berättar om uppkomsten av PIWI druvor, svampresistenta sorter som växer och smakar likt den europeiska arten vitis vinifera (ex chardonnay & cabernet sauvignon) Ett bra exempel är souvignier gris, som kan jämföras med pinot gris, men det är druvan solaris (grön) som är huvudpersonen i de flesta svenska viner.

På Kullabergs odlar man PIWI sorter ur ett miljöperspektiv då det inte finns några tillåtna bekämpningsmedel i Sverige. I varma länder gillar insekter druvan och i svala, fuktiga länder är svamp druvans största fiende. I stället för godkänd besprutning, som kan ske upp mot 15 ggr per år i konventionell vinodling, använder Kullaberg bladgödsel en handfull gånger per år. Ett alternativ som har många miljöfördelar och helt enkelt är ett bättre val för biodiversiteten.


Biologisk mångfald

Vi tar oss ut i ett av de största vinfälten. Gräset mellan raderna med vinrankor når oss upp till knäna och ger ifrån sig ett härligt frasande ljud.Här odlas lika många olika sådder som druvsorter. Ljuvlig blodklöver ramar vackert in vingården tillsammans med baljväxter, gräs och örter. ” Vi vill göra vin i första hand men det ska också vara vackert för människa, djur och natur” säger Felix. ”Om en falk flyger förbi ska han tänka: ”vad fint det är” - fortsätter han leende, med vingårdskatten Lea i famnen. Kullaberg, Sveriges pärla enligt Felix, lämpar sig utmärkt för vinodling, med sitt milda klimat och ihållande bris som skyddar druvorna.

Vi vill göra vin i första hand men det ska också vara vackert för människa, djur och natur”


Svenskt vin

K Felix G Åhrberg är utbildad viticulturist (vinodlare), vinmakare, oenolog och pomolog. Han presenterar sig själv som ”supernörd” vilket vi är glada för! Det blir en otroligt intressant och lärorik eftermiddag i ämnet svenskt vin. Vi pratar om att svenskt vin ännu befinner sig i sin linda, men att Sverige är ett mycket kunskaps-törstigt land, med många passionerade människor som har drömt om vin hela livet.

Vi återkommer till Kullabergs vision att göra viner i världsklass. ”Det är ett ständigt pågående arbete och kan inte tullas på kvaliteten” försäkrar Felix, som med flera års erfarenhet från vingårdar i Europa, Sydafrika och på Nya Zeeland, har ett uppdrag - hjälpa till att bygga upp svensk vinnäring, med Kullaberg som bas.


Viner

Vi avslutar med att prova två friska, fräscha vita viner; Lyckeri och Askesäng (souvignier gris). Smaken av ”svensk sommar på flaska” hittar vi i Kullabergs rosé - ett härligt, bärigt vin på de blå druvorna rondo och regent. Vi provar också Lysekilla, ett skalmacererat sk ”orangevin” gjort på donauriesling, skördade sista dagen i oktober.

Är du som jag - nyfiken på svenskt vin? Då finns smakrika och prisbelönta Immelen att beställa på Systembolaget med nr 91216 (449 kr).

IN VINO VERITAS!