Castelmondo Prosecco Rosé Brut Limited Edition, 2019
Det har varit många turer kring det italienska vinet Prosecco. Först hette druvan prosecco som sedan fick namnet glera. Prosecco måste tillverkas i ett specifikt område i nordöstra Italien, främst av druvan glera, även om andra druvsorter till viss del är tillåtna. Resultatet ska (eller skulle) däremot alltid vara ett vitt vin... MEN! Nu är även druvan pinot noir godkänd vilket innebär att vi troligtvis kommer se en del rosa prosecco framöver.

Passar till: Ingefärsgravad lax med saffransmajonnäs. Fetman från laxen och kryddigheten från ingefäran funkar fint i hop med friska och fruktiga bubblor. Eller varför inte skåla in det nya året med rosa bubblor!?

Cidre Biologique Brut
Från Normandie i Frankrike kommer denna halvtorra och mycket uppfriskande cider på många olika äppelsorter. Den som memorerar alla har helt klart ett samtalsämne vid julbordet:
argile grise, bisquet, fréquin, marie ménard, doux véret, douce coect, douce moen, argile rouge, binet rouge, clos renault, peau de chien, petit jeaune, rouget de dol, blanc sure, doux normandie, germaine och réné martin...

VISSTE DU ATT! Cideräpplen har tjocka skal och är mindre än ät-äpplen. Äpplena delas in i fyra olika grupper, söta, bitter-söta, bittra och syrliga.

Passar till: Ostbricka med kitt- eller vitmögelostar - gärna med en hemkokt kompott på vinteräpplen smaksatt med stjärnanis. Kan också vara ett alternativ till de som hellre dricker öl och som vill prova något annat.

A Christmann Riesling 2019
Vad ska man hitta på till sill om man vill dricka vin? Jo en kanongod riesling från Pfalz i Tyskland är mitt självklara var till såväl löksill som kryddsill eller krämiga sillar. Med sin rikedom i frukt och syra, friskhet och självklar balans möter den upp både fetman i sillen och de smakrika inläggningarna.

Passar till: Sill & potatis - men inte till nubben!

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc 2018
Fin & fyllig burgundisk chardonnay! I doften hittar man fat, inslag av gula äpplen, smör, nötter, ananas, vit choklad och citrus. Så gott till så mycket! Feta fiskar som lax, ljust kött som kalv och kyckling, alla olika färger på kål och givetvis - till ostbrickan!

Passar till: Klockrent till kalkonmiddagen på jul- eller annandagen. Smörigheten i vinet funkar riktigt bra ihop med tillbehör som gräddsås och brysselkål. Glöm inte gelén - som pricken över i och då gärna en hemkokt gelé på sött vitt vin eller Madeira - funkar finfint ihop med det vita vinet.

La Chouette de Champillon
Blanc de Noirs - alltså vitt vin från blå druvor. Krispigt torr champagne som får igång smaklökarna ordentligt. En riktigt prisvärd Champagne som jag har tipsat om tidigare och som gör sig mycket bra till mat. Ett tips är att starta kvällen med äkta Champagne och fira in det nya året med ett "enklare" bubbel som tex Prosecco.

Passar till: Klassisk nyårsförrätt som hummersoppa.

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition
Mera mousserande vin!! Här på druvorna pinot nero (pinot noir) chardonnay som har fått sina bubblor med den traditionella metoden. Det vill säga att det är den andra jäsningen som sker på flaskan som ger vinet bubblorna. Alta Langa DOCG är en ursprungsbeteckning som enbart gäller mousserande vin från områdena Asti, Alessandria och Cuneo i Piemonte i Nordvästra Italien. Vingårdarna behöver ligga på minst 250 meters höjd över havet. Vinerna måste vara årgångsbetecknade och tillverkade enligt den traditionella metoden. Detta bubbel är ett riktigt gott alternativ till ”äkta” Champagne och verkligen ett kanonvin att matcha med mat.

Passar till: Flatbread med svartkål och cheddar, urgott både på julbordet (som en variant på den "obligatoriska" stuvade kålen i olika former??) eller som tilltugg till ett glas välkomstbubbel!

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016
Fantastiskt vin från en favoritproducent. Pio Cesare grundades 1881 av Cesare Pio. Företaget drivs idag i fjärde generation av Pio Boffa. Druvan nebbiolo är tillsammans med druvorna barbera och sangiovese italiens viktigaste och mest odlade druvsorter. Nebbiolo odlas nästan bara i Piemonte och används enligt tradition främst för endruvsviner. Vinerna, som blir ganska ljusa i färgen och på gränsen till tegelfärgade, bjuder på en mängd nyanser i doft och smak som tex hallon, nypon, viol och färska örter som salvia.

Passar till: Kanongott till julskinkan och den hemstoppade julkorven. Funkar även fint till komjölksost som tex "Toma Piemontese". Ett lagom syrligt och kryddigt vin som bryter fint mot fetman i skinkan och tillbehör som tex rödbetssallad (som kan vara en riktig vinovän... men nebbiolo är alla vänner med ;-)

Rubesco Lungarotti 2018
Från Torgiano i Umbrien, centrala Italien kommer detta härliga vin på druvorna sangiovese och colorino. Båda druvorna är kanske mest förknippade med området Toscana och ger ofta någon sträva viner med körsbärssyrlighet. Färgen på detta vin är mörkt blåröd (colorino bidrar med massor av färg!) och doften är fruktig med inslag av körsbär, salvia och lakrits. I smaken hittar man förutom körsbär även peppar och toner av fat.

Passar till: Smakrika revben på julbordet eller en klassisk nyårsvarmrätt som kalv. Den generösa och varma frukten i vinet löser både kryddstarka revben och tanniner i köttet och gifter sig gärna direkt med en Madeirasås. Missa inte recepten på bloggen

Blandy's Colheita Malmsey 2012
Det här vinet kan man köpa både en och två flaskor av med gott samvete, även om det kanske inte är någon man dricker stora klunkar av. Nej istället sippar man lite då och då...

Passar till: Favoriten ur Aladdin asken, till mormors gräddkola eller allra helst till knäcken. Till Småländsk ostkaka med körsbärssylt eller till chokladtryffel för att avrunda nyårsmiddagen med. GOTT NYTT ÅR!

La Corte del Pozzo
Så var det ju det där pizzapartyt i mellandagarna! Då plockar jag gärna fram ännu en klassiker och då från sluttningarna på Gardasjöns östra sida. Stilmässigt - långt ifrån de sötfruktiga appasimento- och ripasso-viner som vi känner bäst till från området Veneto. Istället har vi ett lätt och uppfriskande rött vin som jag gärna njuter svalt.

Passar till: Lagom svalt vin till lagom ljummen och frasig Napoletansk pizza.