Carbonara med tryffel & frisk Furmint

Ingredienser 2 - 4 p

färsk spaghetti
pancetta eller sidfläsk
champinjoner
gul lök
vitlök
2-4 ägg
Riven Parmigiano Reggiano
1 knippe persilja
Tryffelolja
Extra vergine olio de oliva
Salt & Peppar

Gör så här:
Tärna fläsket. Skala och finhacka lök & vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och stek svampen tills den har fått lite färg. Tillsätt en ny klick smör, och blanda ner lök och vitlök. Fräs på medelvärme tills svampen och löken fått fin färg. Salta, peppra och häll över på ett fat.
Stek fläsket i samma panna tills det fått fin färg och knaprighet. Låt rinna av på hushållspapper.
Koka pastan och häll av vattnet. Ringla över olivolja och ca 1-2 tsk tryffelolja. Salta och peppra efter smak. Rör ner svamp, bacon och Parmigiano.
Toppa med ännu mer Parmigiano, äggula och sist persilja. VOILA!

VIN 🧡

Till en smakrik Carbonara som innehåller mycket av allt som både fett och salt rekommenderar jag ett smakrikt, gärna lagrat och lite ’fetare’ vitt vin med frisk syra! Sältan i fläsket mildrar syrligheten i- och lyfter fram vinets fruktighet. Detta kan göra att vinet upplevs sötare, därför är det viktigt att hitta ett vin med hög syra. Ett vin med låg syra kan annars kännas platt och i ett ungt och krispigt vin skulle försvinna helt.

En lagrad Furmint med smakrika toner av mineral, nötter, honung och torkad aprikos passar alltså perfekt! Vinet ingår direkt äktenskap med både fett och sälta. Om det inte finns en Furmint hemma hade jag valt en fatlagrad fransk Chardonnay, en frisk Nebbiolo eller en ung och pigg Sangiovese!