Visste ni att Spaniens äldsta familjeägda vingård (bodega) finns på Mallorca? Visste ni också att Mallorcas viner, trots mängden sol och värme, inte nödvändigtvis behöver innebära kraftiga röda viner med hög alkoholhalt? Mallorca har två vinapellationer i högsta kvalitetsklassen och vet sannerligen hur man tillverkar kvalitetsvin. Med lång erfarenhet av vinodling, traditionella metoder och framtida innovationer bjuder Mallorcas vinodlare och vinmakare på en oerhört intressant och smakrik kuriosa. Följ med på en vinresa i tre delar.Del 1 Mallorcas viner

- bortom skumparty, sangria & sällskapresan

Mallorca har sedan medeltiden varit en stor producent av både olivolja och vin. När vinlusen härjade som värst i mitten av 1800-talet var Mallorca länge förskonat. När land efter land drabbades av den elaka vinlusen som slog ut alla vingårdar vände sig allt fler till Mallorca för att handla vin. Vilket blev ett lyckokast för ön. Mallorca klarade sig dock inte undan lusen och trots att man ympade på resistenta rotstockar hade folk tröttnat på den labila vinbranschen. En stor del av vingårdarna omplanterades med oliv- och mandelträd och Mallorcas betydelse inom vin var snart ett minne blott. Under slutet av 90-talet låg fokus på kvantitet (bordsviner) istället för kvalitet. I dag är kvalitetstänket tack och lov tillbaka och Mallorca är mycket mer än sällskapsresa, sangria och skumpartyn! Mallorca har bytt kostym, från bullrig party-ö till en destination för familjer och framförallt människor med intresse för mat, vin och Mallorcas rika miljöutbud.

Bodegas Ribas har producerat vin sedan början av 1700-talet och deras viner rankas i dag högt bland vinkännare. I deras nya vinanläggning, ritad av arkitekten Rafael Moneo, kommer de kunna producera ca 200 000 buteljer i framtiden.


Ett projekt värt att nämna är Can Axartell utanför Pollensa. Vineriet ligger insprängt i ett gammalt stenbrott där bergsidorna kyler ner anläggningen. De jobbar med gravitation som innebär att druvorna pressas högst upp i byggnaden och hela processen flyttas sedan våning för våning utan att man behöver pumpa runt vinet. Can Axartell har även startat ett projekt tillsammans Universidad de Islas Baleares för experimentell odling av gamla druvsorter.


Det finns verkligt intressanta kontraster på ön. Utanför Felanitx ligger Cuatro Vinícola. Det startade som ett garageprojekt av Francesc Grimalt, tidigare Ànima Negra. Nu huserar 4Kilos i ett gammalt fårhus där de med enkla medel inrättat sitt vineri. Namnet 4Kilos kommer från den initiala investeringen av båda parterna, det vill säga 4 miljoner pesetas. En blygsam investering i denna bransch och som visar att ett gott vin inte beror på en stor ekonomisk ansträngning utan en ambition för kvalitet och en passion för produkten.

Ett stenkast bort hittar man Ànima Negra som idag producerar några av Mallorcas bästa viner. I den gamla mejeribyggnaden har de skapat en intressant produktion med fokus på de inhemska druvsorterna Callet, Manto Negro och Fogoneu samt den gröna Prensal. De satsar på en hållbar och naturlig vinodling där terroiren speglas i vinerna. Deras ÀN-viner finns på öns bästa restauranger såväl som i Stockholm, Hong Kong och Borås!

Mallorca har i dag cirka nittio vinproducenter och den inhemska efterfrågan ökar dramatiskt. Fler och fler européer bosätter sig på ön och varje år landar hundratusentals turister som vill smaka på- och uppleva det äkta Mallorca. Vinproduktion är åter ett hett ämne på ön och kommer så vara framöver. De gemensamma ledorden för öns vinproducenter är att arbeta hållbart och att värna om den biologiska mångfalden i vingårdar och omgivande skogar. Mallorca som besöksmål för vinentusiaster har aldrig varit mer attraktivt!

Smaka på Mallorca!
Mallorquinska viner kräver sin mat. De kraftfulla, terroirdrivna vinerna matchas med lokala smaker för bästa upplevelse. Mat i världsklass hittar man på Maria and Teresa Solivellas restaurang Ca Na Toneta i byn Caimari. Systrarna har varit på studiebesök på Fäviken och Oaxen vilket märks på både menyn och genomförandet. En äkta Mallorcansk matupplevelse med familjär stämning och vackert dekorerad inramning. www.canatoneta.com

Santi Taura drev tidigare den lilla pärlan med samma namn i byn Lloseta. Det var var verkligen en fantastisk matupplevelse som motiverade det faktum att restaurangen hade Spaniens längsta väntelista på bord, näst efter Celler de Can Roca sägs det. Den förbestämda menyn varierade från vecka till vecka och engagerad personal bidrog till en upplevelse värd en omväg. Nu kan man istället besöka Santi Taura i Palma där han driver Grup Santi Taura vars huvudfokus är matlagning med inspiration från Mallorcas historia. www.grupsantitaura.com

En hälsning från!