Viner vi provar

Ekologiskt vitt vin

QBQ (nr 74022) 381:-

Ett av mina absoluta favoritviner! Kanariegult - smakrikt och ett soligt vitt vin som man blir glad av!

Odling & framställning:

QBQ tillverkas av den ursprungstypiska druvsorten Giro. Druvorna förvaras kylda i tjugofyra timmar. Den bästa frukten macereras sedan i 12 timmar, under temperaturkontrollerade former, vilket bevarar de primära aromerna. Jäsningen sker i nya akacia- och franska ekfat. Slutligen fatlagras vinet i åtta månader på sin fällning och med hjälp av bâtonnage - en teknik som innebär att man försiktigt rör runt sedimentet och låter det bidra med smakämnen och aromer istället för att bara sjunka till botten bilda illaluktande vätesulfid.

Ekologiskt rött vin

Loimer Zweigelt (nr 3036) 119:-

Fred Loimer började odla biodynamiskt 2006 och är en av grundarna av Respekt, ett certifieringsorgan för biodynamisk vinodling. Hans gård, nära byn Langenlois i Kamptal-regionen, innehåller flera prestigefyllda vingårdar och hans gård är en modell för modern effektivitet. Mycket vin för pengarna!

Odling & framställning:

”Vi främjar produktionsmetoder som skapar en hälsosam miljö med biologisk mångfald”, förklarar Respekt-vinmakaren Fred Loimer. ”Metoder som proaktivt skyddar våra växter och är effektiva och skonsamma.”

Biodynamiskt rött vin

Son Fangos Negre, Toni Gelabert (nr 76626) 265:-

Detta vin har fått sitt namn från platsen där Tonis vineri numera ligger. På området där vineriet nu står låg förr i tiden en stor gård som hette Fangos. Området kallas fortfarande så trots att gården är borta. Eftersom Toni i första hand är majorkin skriver han på majorkinska på sina etiketter och rött vin heter då ”Vi Negre”. Druvorna kommer från de odlingar som ligger runt om vineriet där jorden består av kalkblandad lera. Detta ger viner med både kraft och nyansrikedom som åldras väl. Samtidigt söker Toni ständigt efter balans och fräschör i sina viner. Det är en av egenskaperna som gör hans viner speciella. Mallorca har som bekant ett varmt och torrt odlingsklimat. Det är lätt att få viner med mycket kropp och alkohol och utmaningen ligger i att få djup och elegans.

Odling & framställning:

Den aktuella årgången (2017) innebar relativt små druvklasar som gav koncentrerat och elegant vin. Toni odlar enligt biodynamiska principer sedan 20 år tillbaka.

IN VINO VERITAS!

Färdigställ och gå vidare