DRUVLEXIKON - lathund för Mallorkinska druvsorter


Callet (blå)

Bjuder numera på riktigt bra kvalitet och ger viner med fin syra och kryddiga smaker. Blandas ofta med andra Mallorkinska druvor som manto negro, fogoneu och internationella druvsorter.

Manto negro (blå)

Är den viktigaste och mest utspridda inhemska druvsorten och odlas bara på Mallorca. Vinerna blir lätta i stilen, med hög alkoholhalt och toner av friska röda bär. Är släkt med callet.

Gorgollasa (blå)

Är precis som callet en druva som har blivit ”räddad” från att dö ut. Druvan har tunt skinn, mognar sent och ger eleganta, komplexa viner med inslag av jordgubbar, hallon och viol.

Fogoneu (blå)

Är en av ”föräldrarna” till druvan callet. Druvan har mörkt men tunt skal och likheter med druvan gamay och båda ger lätta och friska viner. Odlas mest i området kring Felanitx och i Pla i Llevant men också på ön Formentera.

Giró blanc (grön)

En spännande och kraftfull druva som ger viner med doft och smak av tropisk frukt, citrus och rostade nötter. I slutet av 1900 -talet var druvan nästan utdöd. De spanska vinodlarna Toni Gelabert och Juaquin Monserrat tog sig an druvan och hade till slut 200 stockar att föra vidare till vinodlare på ön.

Prensal (grön)

Kallas även för ”moll” och är en mycket aromatisk druva med tunt skal, naturligt låg syra men också viss krispighet. Blandas ofta med druvorna chardonnay, viognier eller muscatel.

Färdigställ och gå vidare