Efter förra sommaren var vi många som hoppades på att kunna resa igen men den pågående pandemin gjorde att vi fick hitta nya vägar att uppleva saker och smaker. I september 2020 hade WINELY tillsammans med GO ITALY och Fotograf Anna Sigge ett par härliga dagar tillsammans med ett gäng vinentusiaster i Sjuhäradsbygden. Följ med på vår smakresa!

I Änglagårds betagande landskap anordnade vi smakresan ”Drömmen om Italien”. Vi förenade vinprovning, matlagning och naturupplevelser med Ulricehamns charmiga stadskärna. På cykel och till fots intogs utsikt över sjöar och slätter och insikt kring de historiska gårdarna runt sjön. Med passion och innovation ställde vi om en resa istället för att ställa in. Tre härliga dagar med det bästa Sjuhärad kan erbjuda - givetvis med italiensk touch. Är du också sugen på en svensk smakresa hjälper vi dig gärna på vägen. Mer information och förslag på upplägg hittar du i slutet av artikeln.

Dag 1

Incheckning på Ekelidens Bed & Breakfast i byn Götåkra. Därefter tar vi en kortare promenad till granngården där ägarna Jenny och Erik visar oss runt i sin prunkande medelhavsträdgård. De har även en mindre biodling så vi får en fantastisk guidad tur bland både blommor & bin!

Ingen alternativ text angiven för den här bilden


Vi slår oss sedan ner i deras härliga orangeri där smakresan ”Drömmen om Italien” tar oss på en upplevelse bland Toskanska viner. Temat för kvällen är att prova viner från Toscana i allmänhet och att reda ut ett och annat frågetecken kring vin från Chianti vs Chianti Classico i synnerhet. Vi pratar om hur hantverksviner får sin karaktär och att ordet ”terroir” kan beskrivas som kombinationen av var- och hur ett vin framställs. Det blir ett mycket smakrikt och intressant samtal om druvan sangiovese, med ursprung från flera håll i Toscana.

Dag 2

Efter en god natts sömn och drömmar om Toscana ger vi oss av i bil till Årås, mitt i Änglagårdsbygd några mil norr om Ulricehamn. Väl framme möter vi upp vår vandrings- guide som berättar mer om området. Hon tar oss med på en lagom lång vildmarksvandring i den härliga septembersolen, innan vi avslutar med att laga lunch över öppen eld. Väl tillbaka på Ekeliden kopplar vi av med bastu, bubbelbad och givetvis ett glas prosecco!

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

”Med passion och innovation genomförde vi ett program som erbjöd det bästa Sjuhärad kan erbjuda, givetvis med italiensk touch”


På kvällen lagar vi mat i det gemensamma köket. Konceptet Slowfood föddes i Italien, vi pratar italiensk mat och lär oss några användbara fraser till nästa Italienresa. Färsk pasta gör vi själva så klart och till det smakar en pesto på kryddor och örter från Jennys trädgård gudomligt gott.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden


Dag 3

Efter en natt med ännu fler drömmar - nu om hela Italien, beger vi oss i bil mot Ulricehamn. Där väntar våra cyklar som tar oss på en vacker tur längs den gamla banvallen utmed sjön Åsunden. Vi intar vår italienska picnicmacka på ett skönt ställe i solen innan vi vänder tillbaka mot Ulricehamn. När vi har lämnat cyklarna tar vi oss vidare in till centrala Ulricehamn och Kallbadhuset. Här badar man året runt i sjön och värmer sedan upp sig i bastun. Vi har klädbyte med oss och svidar om till kvällens avslutande middag på Restaurang Lago som ligger längst ut på piren i sjön. Så passande att restaurangen har ett italienskt namn – ’lago’ är ju sjö på italienska!

Dag 4

Efter flera dagar med upplevelser av vackra Sjuhärad och nattliga drömmar om Italien är det dags att säga tack & på återseende - Arrivederci!

Ingen alternativ text angiven för den här bilden


VINRESA SVERIGE

Letar du inspiration till en vinresa i Sverige hjälper WINELY gärna till att skräddarsy ett smakrikt program. Kontakta oss gärna för mer information, [email protected] eller klicka på bilden ovan för förslag på upplägg.

IN VINO VERITAS!