Det är fortfarande en hel del som inte känner till att det framställs vin i Sverige. Svenskt vin har dock haft ett rejält uppsving under de senaste åren och när "hemester" var ett faktum sommaren 2020 skapades möjligheter för ett ännu starkare ljus på våra svenska vingårdar.

2 mil inåt landet från Varberg ligger Ästad Vingård, en iögonfallande vinanläggning med omgivande vinodlingar, hotell, spa och den träffsäkra restaurangen ÄNG som erbjuder närodlade råvaror från Halland. Fokus ligger på framställning av mousserande vin som tillverkas enligt den traditionella metoden, även kallad ”champagnemetoden” vilket innebär att vinet får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska.


Odling och framställning

Jag träffar självlärda vinmakare Claes Bartoldsson som berättar om hur allt började när Daniel, delägare och VD på Ästad, beställde 15.000 vinstockar våren 2011. Första vintern fick alla vinstockar täckas med halm och höensilage då det väntades minus 25 grader. Alla höll andan, tummar och tår för att vinstockarna skulle överleva.

Det finns många utmaningar med att odla vin i Sverige och klimatet är såklart en av de största faktorerna. Med utvecklade system för att hålla vingården tempererad under vintern har nu snart tio år gått sedan första stocken planterades och det Halländska vinet börjar bekänna färg. Druvorna odlas ekologiskt och den största delen vin är mousserande. Under de (varmare) åren då skördarna blir extra stora görs även stilla vitt vin som används till gårdens vinprovningar och restauranger.

”Alla höll andan, tummar och tår för att vinstockarna skulle överleva första vintern”Havsnära i Mourp

Man har även utökat sina vinodlingar med en ny odling i Morup, närmre havet. Även om det bara skiljer ett par mil på växtplatserna är skillnaden stor. Havet och det mildare kustklimatet stabiliserar temperatur-svängningarna och ger helt andra förutsättningar för druvorna att växa på. Gården har nu totalt sex hektar vinodlingar och framställer ca 12.000 flaskor vin per år. Huvuddruvan är Solaris, en grön druva som trivs bra i nordligt klimat och ger friska vita viner. I Morup finns även några små experimentodlingar med de internationella druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir.


För alla sinnen

Ästad Vingård är inte bara en av Sveriges största vingårdar utan också en plats där passionerade mat- & dryckesupplevelser blandas med ett rofyllt lugn. Utöver smaken av det friska, fräscha mousserande svenska vinet får man också en upplevelse för alla sinnen när man besöker gården. I Sinnenas Spa kopplar du av och laddar batterierna genom varma eller kalla bad - inne i värmen eller ute i kristallklara källvattensjöar.


IN VINO VERITAS!