Cool Climate Wines

Det finns vissa vinregioner som lämpar sig särskilt för termen ”cool climate wines”. Termen är relativt ny (ifall fall med vinvärldens mått mätt) och går bara går 15 år tillbaka i tiden då en klimatolog (Dr Jones) studerade hur klimatvariationer påverkade vinodlingen. Resultaten av hans arbete resulterade i fyra primära klimattyper för druvodling och de druvsorter som är bäst lämpade för varje klimat. Dock kommer ni kanske höja på ögonbrynen när ni läser vilka områden som är listade som exempel nedan eftersom man i vissa av dem har odlat vin sedan -300 talet. Som sagt, termen är ny men vinodlingen densamma!

Hur vet man då vilken region som har ett svalt klimat? En ”tumregel” är att svala klimatregioner har alla fyra årstider, svalare sommardagar och en kortare växtsäsong.

Exempel på svalare regioner:

* Marlborough, Nya Zeeland: Sauvignon blanc
* Chablis, Frankrike: Chardonnay
* Willamette Valley, Oregon: Eleganta viner på pinot noir-viner samt pinot-gris.
* Trentino-Alto Adige, Italien: Vid foten av italienska alperna har man specialiserat sig på vita- och mousserande viner.
* Mosel, Tyskland: Brant floddal i Tyskland som gör högkvalitativa viner på druvan riesling.
* Okanagan Valley, Kanada: Region i British Columbia som specialiserat sig på merlot, chardonnay, riesling och pinot gris.
* Champagne, Frankrike: Behöver kanske ingen närmare presentation... Druvsorterna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

"Som så ofta inom vinkunskap - när man tror att man har greppat så är det något som ställer allt på sin spets..."


Så även när det kommer till ”cool climate wines” - givetvis! Saken är den att många vinområden förknippas med svala regioner per automatik då de ligger tex i alpområden men i de flesta fall är vinodlingarna belägna i dalgångarna och kommer inte längre upp än 3-400 m ö h. Så även tex i Chile där vinodlingarna vid Aconcaguas fot breder ut sig bara 200 m ö h men andra faktorer såsom havsvindar och dimma spelar in.

När vi ändå har tagit oss hela vägen till Chile vill jag också tipsa om Argentina. Visste ni att man gör vin i Patagonien? Världens näst sydligaste vinregion. Vilken den sydligaste är? Ja det lovar jag att berätta såklart. Vid ett annat tillfälle, när vi pratar breddgrader istället för höjdmeter.

Så har vi de trista klimatförändringarna. Förändringar som ingen kan stoppa huvudet i sanden för... Förändringar i klimatet skapar såklart nya svala vinregioner och ni som har läst hela vägen hit, nu kommer knorren! För under våren ska vi ägna oss åt vinlandet Sverige, yeay!

Regioner och områden som har varit för svala för att kunna odla druvor kommer i framtiden kunna framställa fantastiska viner. Ex på framtidens regioner för ”cool climate wines”:

* Polen: (riesling, chardonnay, pinot noir)
* Danmark: (müller-thurgau, solaris, rondo)
* Sverige: (chardonnay, vidal, solaris, rondo, regent)
* England: (chardonnay, pinot noir)
* Tasmanien, Australien: (chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir)

Sammanfattningsvis! De viner som jag har valt att tipsa om och dessutom kalla för "Alpviner" går inte alla under benämningen "cool climate wines" men de är riktigt "coola" ändå och jag hoppas att något av dessa viner kan ta er med på en smakresa till den vinterort vi bara just nu kan drömma oss bort till.

Som sagt ovan, under en stor del av våren kommer vi att ägna oss åt Sverige som vinland. En mycket spännande och smakrik fortsättning följer på VINSKOLAN 🍇

Men hur ska det då gå för de regioner som är ”varma” idag? Ja det är såklart också ett ”hett” ämne i vinvärlden och en hel del vinodlare och producenter har redan lyft blicken mot högre höjder. I Chianti Classico tex har det odlats vin på både havsnivå och upp till 300 m ö h sedan urminnes tider men vinmakare letar med lykta efter godkända marker (enligt konstens, förlåt konsortiets) regler för högsta kvalietsklassen och ”bara” 200 höjdmeter kan (tillsammans med vinifieringen givetvis) ge svalare karaktär på vinet. Men detta får också blir ett ämne för framtiden.

IN VINO VERITAS!