Följ med till Italien!

SKIDOMRÅDE: Sicilien/Etna
VINOMRÅDE: Etna DOC

Det är faktiskt fullt möjligt och nästan en dold hemlighet att Etna bjuder på skidåkning. Vulkanen, som emellanåt puffar ut askmoln, har två skidorter. Utsikten är såklart fantastisk från vulkanens topp och bjuder på en vy av flera hav. Vädret är dock nyckfullt så man bör göra research innan man packar pjäxbagen!

Etna (Muncibeddu på sicilianska) är Europas högsta aktiva vulkan, belägen vid Siciliens östra kust i Italien. Vulkanen reser sig cirka 3 330 m ö.h. Etna hade sitt kraftigaste kända utbrott 1669 och har även under 1900-talet haft stora utbrott, bland annat 1971. Under vintern är Etnas vulkankägla oftast snötäckt.

Terrazze dell'Etna grundades av Nino Bevilacqua 2008. Nino restaurerade en gammal gård, vars äldsta delar är från 700-talet, i Randazzo. Egendomen är huvudsakligen planterad med druvsorterna nerello mascalese och nerello cappuccio. Egendomen är också planterad med petit verdot, pinot noir och chardonnay. Vinstockarnas medelålder är mellan 10 och 110 år gamla. Vinmakare är Riccardo Cotarella. Carusu betyder ”pojke” på sicililansk dialekt.

DOC Etna ligger kring vulkanen Etna på nordöstra Sicilien. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna på den nordvästra sidan av Etna och ligger på en höjd av 650-900 meter över havet. Druvorna plockades för hand och vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla franska ekfat om 300 liter. Druvorna är till största delen nerello mascalese och en skvätt nerello cappuccio.

Vinet har en ”sval” framtoning med något rökig doft och smak av syrliga körsbär, lingon och nougat i eftersmaken.

Passar till! Kanongott till krämig laxpasta eller pizza med creme fraîche och rökt sidfläsk som toppas med pinjenötter, färska örter och torkade tranbär.