Följ med till Chile!

SKIDOMRÅDE: Portillo
VINOMRÅDE: Valle de Leyda, chile

För drygt 20 år sedan var jag och min man på väg till Chile. Vi skulle bestiga Aconcagua och åka skidor i Portillo. Vi gjorde en vintersäsong i Aspen, Colorado och skulle bara mellanlanda ett par veckor i Sverige innan nya äventyr. Nu blir det inte alltid som man har tänkt sig och varje gång jag dricker ett vin från Chile tänker jag på våra resplaner dit...

Innan jag beskriver vinet måste jag bara berätta en sak till om en av Chiles skidorter. Ryktet sa att Portillo bara hade en knapplift. Flera år senare fick jag veta att så är faktiskt fallet. En sjukt märklig knapplift som tar fem personer åt gången och har du både liv och skidor i behåll när du når toppen är det tydligen bra jobbat... Några skidorter har jag ännu inte utforskat i Chile men i väntan på gör jag en smakresa med hjälp av detta vin!

Marea riesling är ett torrt och fruktigt vitt vin från Valle de Leyda som ligger i San Antonio Valley. Området ligger nära nära kusten, väster om Santiago. På grund av det havsnära läget är området svalt. Vindarna som blåser in från Stilla Havet har en kylande effekt och håller mjöldagg borta. Detta skapar perfekta förhållanden för vinodling.

Svalodlade druvsorter som riesling, sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir blir allt mer uppmärksammade i Chile. San Antonio är ett relativt nytt och snabbt växande vindistrikt med svalt och fuktigt klimat där främst chardonnay, pinot noir och sauvignon odlas. Inom distriktet är Valle de Leyda en extra sval zon.

Passar till! Jag dricker det gärna till skaldjur med feta såser eller till en vegetarisk lasagne med mycket färska örter! Ett riktigt trevligt alternativ för den som gillar druvan riesling.