Följ med till Japan!

SKIDOMRÅDE: Hokkaido
VINOMRÅDE: Yamanashi

Japan är världens puder-paradis. Den kalla luften som blåser in från Sibirien och över Det Japanska Havet ger ett årligt snöfall på upp till 18 meter på några destinationer, samt konstanta temperaturer på -5 till -15 grader i januari och februari – det gör att snön håller sig lätt och färsk även flera dagar efter ett stort snöfall.

De två stora internationellt kända skidorterna är Hakuba i de japanska alperna (4 timmar i bil från Tokyo) och Niseko, som ligger i norra Japan, i Hokkaido som båda har bra boendemöjligheter och restauranger i toppklass.

Det var en smärre skräll när Grace Koshu hade premiär på Systembolaget för några år sedan som första japanska vin i Sverige... Det går faktiskt alldeles utmärkt att odla vindruvor i Japan. Druvan Koshu har funnits i landet i nästan tusen år, men då som bordsdruva. 1923 grundades företaget Grace men det var fjärde generationen i grundarfamiljen, Shigekazu Misawa, som gjorde de första försöken att skapa ett torrt kvalitetsvin av druvan genom att tillämpa nya metoder i vingården för att få fram mer koncentrerad frukt.

Grace ligger två timmars resa söderut från Tokyo i alpliknande omgivningar. Idag är det Shigekazus unga dotter Ayana som är vinmakare och som fortsatt att utveckla vinerna från Grace bland annat genom att jäsa och lagra på ståltank och låta vinet vila på jästfällningen. Hennes insatser har gjort vin på druvan Koshu till en internationell framgång som vunnit fina priser och fått mycket beröm av internationella vingurus.

Ayana har gedigen utbildning som vinmakare och har arbetat på vingårdar världen över, bl a i Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Argentina och Bourgogne. Hon har samma milda och försynta framtoning som de viner hon skapar. Och har blivit en framgångsrik ambassadör för japanska viner.

Koshu är en lätt rosaskimrande druva som ger ett mycket elegant och finstämt torrt vin. Inte alldeles lätt att beskriva, någon kritiker tycker det påminner om ett torrt vin från Mosel, andra tycker det har drag av Muscadet från Loiredalen. Ayana själv jämför det gärna med australiensisk Semillon från Hunter Valley.

På Grace gör man också viner av internationella druvor som Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot, men det är vinerna av Koshu som rönt störst uppmärksamhet. Kanske för att de delikata nyanserna gör dem till en perfekt matchning till japansk mat. (The Wine Agency)

Passar till! Ayana tipsar om att de fungerar utmärkt till såväl sushi som rätter från det kantonesiska köket. Jag drack detta vinet för första gången i Hong Kong på en modern kantonesiskt restaurang och det var sannerligen kärlek vid första ögonkastet (japp, etiketten tilltalade mig först men jag blev inte besviken..)

Vinet släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment varje sommar och den som vill få tag på en flaska eller två får hålla ögon och öron öppna!