Följ med till Italien!

SKIDOMRÅDE: Dolomiti Superski
VINOMRÅDE: Trentino-Alto Adige, Trento DOC

Sella Ronda är Italiens största skidområde (Dolomiti Superski) och ligger i Dolomiterna, Sydtyrolen. Området sträcker sig över fyra bergspass och det är skidorterna Val Gardena, Corvara, Arabba och Canazei som bildar fyrkanten Sella Ronda. Systemet erbjuder 500 km pist så det finns en hel del att utforska. Står du på ordentligt hinner du rött eller grönt (höger eller vänster varv) men stanna inte för länge på lunchstället för då finns det risk för att sista liften har hunnit stänga innan du är i mål... En bättre rekommendation är fin manchesteråkning i Arabbas branta pister på morgonen. Långunch i solen på rifugio Burz (pizza och pasta rekommenderas!) och några sköna svängar på eftermiddagen för att ta sig hem. Bor du i Arabba är bara det systemet stort nog att spendera en hel dag i.

Ett annan varm lunchrekommendation är Rifugio Crep de Mont som erbjuder kanonmat och lika trevlig utsikt. Listan kan göras lång på både utmärkt piståkning och trevliga utflyktsrundor till gömda byar och kloster men tills vi får och vill resa igen kan vi göra en smakresa med hjälp av det lokala vinet.

Från regionen Trento DOC kommer detta friska mousserande vin med stor doft av bröd, vit choklad, färska örter och mineral. Smaken är frisk med tydliga citrustoner och inslag av blommor.

Ferrari Brut Organic framställs enligt champagnemetoden på druvan chardonnay. Vinet lagras i 36 månader på flaska. Vinmakaren Giulio Ferrari har utbildat sig i Frankrike och blev kär i Champagne. Han tog med sig sina kunskaper till hemlandet Italien och grundande vinhuset Ferrari år 1902 i regionen Trento. Samtliga av Ferraris vingårdar är ekologiskt certifierade för att värna naturen och nästa generation.

Passar till! Vinet är ett utmärkt sällskap före maten och passar även lysande tillsammans med naturella skaldjur och milda kittostar.