Vita blommor, hallon, körsbär, läder, multna löv, våta ullvantar, löddrig häst, petroleum, bränt gummi eller kattpiss - hur vill du att ditt vin ska dofta?

Med erfarenhet av dofter, fantasi, tur och otur kan man hitta både trevliga och otrevliga dofter (ibland även smaker) i vin. Varför finns det inget rakt och enkelt svar på (såvida vi inte ska göra detta till en kemilektion!)

Vinets olika doftuttryck kan alltså ha med en rad faktorer att göra. Som tex klimat och odling, om druvorna har vuxit kallt eller varmt och om det tex har angripits av mögel före skörd eller inte. När druvorna väl är inne kan de jäsa på naturlig och/eller tillsatt jäst, vilket också bidrar med olika doftreferenser.

Vinet kan jäsa och lagras på ståltank, cementkärl, lerkrus eller ekfat - alla dessa kärl tillför olika doft och smakaromer.

Något skulle också kunna gå fel under jäsningen - vilket kan sätta igång en oönskad bakteriell aktivitet som kan ge lukt. Vinmakaren kan ha tillsatt svavel till vinet som också kan bidra med lukt. Nu märker ni kanske att jag byter från ordet doft - till lukt! Det är för att jag benämner positiva intryck som dofter och negativa som lukter.

Vidare kan vinet också påverkas av korken. Det är också här den berömda ”korkdefekten” kan uppkomma och då är vi verkligen inne på lukter. Närmare bestämt Salubrin... Detta för att man rengör korkar i klor och om man inte har fått bort allt klor innan vinet korkas igen bildas det en defekt när kloret kommer i kontakt med vinet.

Problemen som jag har tagit upp ovan går inte att göra något åt i efterhand MEN det kan vara värt att lufta vinet ordentligt för att se om en inte sämre doft försvinner.

Vin av sämre kvalitet får inte samma handpåläggning och kontroll som hantverks/kvalitetsvin. Ett industriellt framställt vin behöver inte ens lukta märkligt utan doftar/luktar många gånger helt enkelt inte så mycket alls. Men det är klart, om man ser till att få ut maximalt med ”vin” från varje hektar/druva och sedan processar igen och åter igen då kan det omöjligt vara så mycket varken doft eller smak kvar, eller?

Det finns många sätt att dölja felaktigheter i industriellt framställda vin men dessa ser jag väldigt liten mening med att lista.

Det man kan tänka på är att en del dofter och smaker kan uppfattas som både positiva och negativa. För mycket av kattpiss, multna löv och svettiga hästar är inte så inbjudande, men bara en aning av samma doft eller smak kan istället ge ett bredare smakperspektiv. Det kan faktiskt vara den lilla pricken över i som gör att smaken av ett vin går från ­charmigt till oemotståndligt gott!

Kan man då träna upp sitt doft- och smaksinne? Javisst kan man det. Det är en mycket god idé att lära sig att koppla doft- och smak till vissa druvor, områden och vinstilar för att enklare veta vad man gillar och för att bättre uppskatta ett vin.

IN VINO VERITAS! 🍁