Små dumplings med rotselleri och hasselnötter

Receptet ger dig 10 små munsbitar som med fördel serveras som en liten dumpling, ett härligt snacks perfekt att servera innan middagen.

Du behöver:

1 rotselleri
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 lagerblad
10 st enbär, krossade
100 g smör
0,5 dl hasselnötter
0,5 d mjölk
rapsolja
salt

Gör så här:

1. Skala rotsellerin och skiva tjugo tunna skivor, för bästa resultat använd en mandolin. Snygga till rotsellerin genom att skära ut fina cirklar av den skivade rotsellerin. Spara den rotselleri som blir över.
2. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad och enbär. Lägg i de tunna cirklarna av skivad rotselleri när ättiksblandningen kokat upp. Låt sedan sjuda i fem minuter. Stäng av plattan och låt rotsellerin svalna i lagen.
3. Skär ner resterande rotselleri i mindre bitar och koka mjuk i mjölken. När rotsellerin är mjuk, sila då bort mjölken och mixa rotsellerin med smöret till det blir en slät kräm. Smaka av med salt.
4. Rosta hasselnötterna i ugn på 150°c med lite salt och olja tills de får en gyllene färg. Skaka om plåten då och då för en jämn rostning.
5. Sila bort lagen från rotsellerin (steg 2) och torka av skivorna lätt.

Till servering: lägg en skiva av den inlagda rotsellerin på en tallrik, klicka på lite av rotsellerikrämen och vik ihop till en dumpling. Riv över hasselnöt med ett zestjärn och servera.


Vit sparris med parmesankräm och mandel

Tips! Det blir allra snyggast om du använder en spritspåse, men det går självklart bra att använda en tesked för att lägga upp parmesankrämen på sparrisbiten inför servering. Receptet ger 10 bitar.

Du behöver:

5 st vit sparris
1 citron
50 g smör
50 g parmesan, riven
1 dl grädde
2 dl matolja
1 ägg
0,5 dl mandlar
rapsolja
salt

Gör så här:

1. Ta den vita sparrisen, skär av roten och släng den. Skala sedan sparrisen fyra centimeter från toppen och nedåt. Skär av toppen av sparrisen och lägg den åt sidan.
2. Sjud den skalade sparrisstammen i saltat vatten, citronjuice och smör i 7-10 minuter och låt sedan svalna i lagen. Skär sedan upp sparrisen i munsbitar, ca 3-5 cm.
3. Ta fram sparristoppen och hyvla den tunt med mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten fram tills servering.
4. Rosta mandeln i ugn på 150°c med lite olja och salt tills de blir gyllene. Hacka sedan.
5. Värm upp grädde och riven parmesan. Häll upp gräddblandningen i en bunke som passar att mixa i och tillsätt ägget. Mixa och tillsätt oljan långsamt tills det blir en krämig konsistens. Smaka av med salt och fyll sedan en spritspåse med krämen.
6. Klicka ut lite av parmesankrämen på sparrisbitarna. Lägg sedan på en skiva av den hyvlade sparristoppen. Toppa med en större klick av krämen och strö över mandel. Servera.


Små rårakor med löjrom, gräddfil och citron

Receptet ger dig 10 små minirårakor, perfekt att servera som aptitretare innan förrätten. Enkelt att skala upp receptet till förrätt eller varmrätt om man så vill.

Tips! Förbered gräddfilen över natten, så går förberedelserna fortare dagen för servering. Lyxa till det genom att ha löjrom i en personlig spritspåse till varje gäst.

Du behöver:

300 g löjrom
500 g potatis
1 dl citronjuice från färska citroner
0,5 dl socker
4 g agarpulver
2 dl gräddfil
1 st silverlök
smör till stekning
dill till garnering

Gör så här:

1. Pressa citron till citronjuice. Lägg i citronjuicen och sockret i en kastrull och koka upp. Häll vatten och agar i en annan kastrull och koka upp. Häll innehållet i de både kastrullerna i en gemensam bunke och ställ in i kylen. När innehållet stelnat skär upp i små kuber, ca 0,5 – 1 cm stora.
2. Placera 2 dl gräddfil i ett kaffefilter. Lägg kaffefiltret i en sil, ställ i en bunke och placera i kylen i minst två timmar (eller över natten). Häll sedan över den urvattnade gräddfilen i en spritspåse.
3. Riv potatisen på den grova delen av rivjänet till fina remsor. Stek potatisen till små rårakor i ett plättlagg med smör. När rårakorna har en gyllene färg är de klara.
4. Skiva silverlöken tunt, för bäst resultat använd en mandolin. Spola sedan löken i kallt vatten.
5. Dela upp löjrommen i 10 spritspåsar och knyt ihop fint, skriv gärna namn på varje spritspåse.
6. Servera en eller fler mini-rårakor på varje tallrik, addera några kuber av citrongelen, en klick av gräddfilen, lite silverlök och dill på toppen. Varje gäst får sedan toppa med sin egen löjrom ur den personliga spritspåsen.

Recept och inspiration till dessa 3 tilltugg ovan kommer från ELLE MAT & VIN


Gilda Pintxo

Pintxon namngavs efter Rita Hayworth's karaktär i filmen "Gilda". Anledningen är att pintxon är 'verde, salado y picante' (grön, salt och kryddig) smaker som kunde identifieras med den karaktär Rita Hayworth spelade...

Fyra skäl att servera en Gilda:
* Det är en vacker munsbit.
* Det tar dig ungefär en minut att förbereda en Gilda.
* Det är ett supersunt och gott tilltugg med (faktiskt) ”vinvänliga” smaker.

Till 16 spett behöver du:

32 Manzanilla-oliver
16 bitar ansjovis i olja gärna spanska tex Ortíz
32 inlagda peperoncino i strimlor

Gör så här:

Gör ett spett åt gången; skjut en oliv till en liten bit från spetsen. Skjut på ena änden av en ansjovisfilé, sedan en peppar följt av en till oliv. Skjut andra änden av ansjovis över oliven. Skjut sedan en andra peppar över ansjovisen för att avsluta spettet. Upprepa 15 ggr till...