Anki som driver GOITALY.SE tipsar här om en typisk ligurisk rätt på kanin. Smaken påminner om kyckling och tillredningssättet om ”pulled pork”. Köttet är vitt med lätt sötaktig smak. För er som ev känner er tveksamma till kanin, vilket även kan bli en utmaning att hitta i Sverige, går det givetvis att byta ut mot tex kyckling.

Coniglio alla Ligure

Som namnet antyder är ligurisk kanin en maträtt som är typisk för Ligurien. Smakhemligheten ligger i kombinationen av kaninens lite ”sötaktiga kött och den något bittra smaken från de svarta Taggiasca-oliverna, det lokala vinet, och naturligtvis smaken från pinjenötterna. Anledningen till att den rätt har blivit så populär i Ligurien är det stora antalet kaninodlingar som har funnits i regionen sedan forntiden och har varit en viktig inkomstkälla.

Till 4 personer behöver du:

ca 2 kg kanin (eller kyckling)
100 g Taggiasca oliver
1 gul lök
1 kvist rosmarin
1 kruka färsk timjan
1 glas Liguriskt rött vin
2 vitlöksklyftor
Extra vergine olivolja
1-2 msk Renée Voltaire lantbuljong
Lagerblad
1/2 - 1 dl pinjenötter
Smaka av med salt

Dela köttet i bitar, hacka lök och vitlök. Värm olivoljan i en stor gryta och bryn löken. Tillsätt kött, lagerblad, timjan, rosmarin och stek köttet gyllenbrunt. Häll i det röda vinet och koka ihop, tillsätt sedan oliver och pinjenötter, blanda allt väl med buljong (och ca 2 dl vatten) och låt puttra på svag värme ca 60 minuter. Tillsätt någon matsked buljong (och vatten) vid behov under tiden.

"Servera gärna med "Turtun di Castelvittorio" och Liguriskt vin. Se vintips längre ner"

Turtun di Castelvittorio

Fyllning:
1 kg zucchini
300 g färskost (tuma, primo sale men går att byta ut mot t ex fetaost)
2 ägg
1 gul lök
Salt & peppar
Olivolja

Degen:
Vetemjöl
Olivolja
Salt
Vatten

Bland ihop degen väl och låt vila ca 1 tim. Förbered fyllningen; småhackat och väl blandat. Kavla ut degen tunt och klä en stor platt form, lägg i fyllningen och täck tunt med degen. Pensla med olivolja. In i ugnen 180grader ca 30-40 min. Detta är en klassiker från byn Castellvittorio i Liguriens inland och en mycket uppskattad matlagningsaktivitet under GOITALYS resor.

Mer inspiration samt hur man tillagar Turtun hittar ni här.

Buon appetito!

Cantina Lunae Colli di Luni (nr 2067) 129:- (beställningssortimentet)
Detta vita vin har en mycket fruktig och aromatisk smak med inslag av gula päron, färska örter, lavendel, honungsmelon, krusbär, mineral och limeskal.
Vinet är helt torrt men upplevs lite åt det söta hållet då druvan Vermentino är väldigt aromatisk i doft och smak. Mycket gott både skaldjur med sälta och till ljust kött!

Auxo Colli di Luni Rosso (nr 75452) 179:- (beställningssortimentet)
Liguriskt rött med spännande druvblanding som man vanligtvis hittar i Chianti Classico, Italien; 70% Sangiovese, 15% Cannaiolo, 15% Ciliegiolo. Ciliegiolo är en blå druva med oerhört mörk färg och är även den mycket aromatisk med toner av mörka bär som blåbär och björnbär. Gott till grytan men passar även till grillat kött och lagrade hårdostar.

Att tillaga "Turtun" är en av GOITALYS många uppskattade aktiviteter!

Strandhäng på La Spiagetta Dei Balzi Rossi är också härligt efter en aktiv dag med tex vandring...

eller yoga som också kan arrangeras i samband med boende i den Liguriska byn Bordighera

Läs mer om skräddarsydda upplevelser, aktiviteter och boende på GOITALY.SE