"Lamm hör påsken till och för mig är lamm lika med Mallorca!
Alla dessa bilturer utmed knallgröna betesmarker, fulla av lamm. En rogivande syn!"

Vägen till ”lammrestaurangen” Es Verger är dock inte lika rogivande! Mitt på ön och halvvägs uppför berget Puig de Alaró ligger det rustika gamla fårhuset som nu erbjuder typisk mallorquinsk mat. Lammaxel, långsamt rostad i vedugn, är mer än nog belöning efter att ha tagit sig upp för serpentinvägen (med bil) och även ner från toppen ovanför restaurangen (till fots) om du väljer att vandra dit upp innan lunch. Annars är vandringen upp till Puig de Alaró (toppen) ett utmärkt sätt att slippa paltkoma!

Om du har svårt för serpentinvägar eller är extra sugen på att vandra, kan du gå från byn Alaró upp till restaurangen, vilket tar ca 1,5 timma. Du följer då skyltarna till Castell d’Alaró. Bäst är att undvika helgerna då restaurangen alltid har varit populär men på de dryga 10 åren vi har besökt Mallorca har de byggt ut parkeringen ett par gånger....

När vi bodde på Mallorca och hämtade familj och vänner på flygplatsen var det ett perfekt stopp och en grym start på en vecka. Jag tror i o f att både min mormor och min pappa minns bilturen upp mer än det fantastiska köttet som serverades till lunch.

Maten då! Ja visst är det lite sisådär även för en ”köttätare” att se de ulliga, gulliga små lammen utanför restaurangen och sedan gå in och sätta sig och beställa in deras populära 'paletilla de cordero' (lammskuldra). Men i hela upplevelsen ingår att komma in i värmen (gärna vintertid) sätta sig framför brasan och se hur den äldre kokerskan långsamt rostar köttet i den enorma vedugnen. Vinet serveras från karaff i duralex glas och passar liksom perfekt till allt från den rustika byggnaden till köttet på faten.


Du blir gärna kvar ett tag så att starta dagen tidigt och vandra upp till toppen innan lunch är mitt tips! Ett annat tips är att ta med kontanter, första gången vi var där fick vi åka ner igen och ta ut pengar i Alaró, vilket givetvis kan ha ändrat sig på 10 år men vi chansar inte längre. Måndagar har de stängt, vilket också kan vara bra att ha på minnet innan du går till fots eller kör upp, men de har annars öppet året runt!

Missa inte detta fantastiska ställe, som sagt, allra mysigast på vintern 🔥🍷🐑