Visste ni att Spaniens äldsta familjeägda vingård (bodega) finns på Mallorca? Visste ni också att Mallorcas viner, trots mängden sol och värme, inte nödvändigtvis behöver innebära kraftiga röda viner med hög alkoholhalt? Mallorca har två vinappellationer i högsta kvalitetsklassen och vet sannerligen hur man tillverkar kvalitetsvin. Med lång erfarenhet av vinodling, traditionella metoder och framtida innovationer bjuder Mallorcas vinodlare och vinmakare på en oerhört intressant och smakrik kuriosa. Följ med på en vinresa i tre delar.Del 2 Mera Mallorca

- vi de la terra de mallorca

Bara för att vinerna kommer från solens ö, innebär det nödvändigtvis inte att de är eldiga, kraftfulla och fullmatade med frukt och alkohol. Jag har provat många viner från Mallorca under de senaste tio åren och är nu på riktigt överraskad av vissa viners svala framtoning. Men hur kan det då komma sig att druvor, som växer i ett varmare klimat och inte på speciellt hög höjd, ändå får det här karaktärsdraget?

I förra artikeln fick ni en introduktion till ”det nya Mallorca”. Jag och Fotograf Anna Sigge har besökt 5 av de bästa vintillverkarna på ön. Besöken skilde sig enormt mycket åt. Från en av Mallorcas nyaste vingård inrättad i ett fårhus, till Spaniens äldsta familjeägda Bodega. Däremellan besökte vi en biodynamisk vinmakare (under fullmåne!) och en toppmodern vingård med supertraditionella framställningsmetoder. Det gläder mig när en vinmakare väljer inhemska druvor framför internationella och Mallorca har ett antal inhemska druvor som särskilt sticker ut. Både i vinmakarengagemang och karaktärsdrag. Häng med på en digital vinupplevelse!

4Kilos vinícola startades 2006 av Francesc Grimalt och Sergio Caballero med ett gemensamt motto; ”Man behöver inte vara miljonär för att göra vin, det som behövs är passion och hårt arbete”. I utkanten av Felanitx, på den sydöstra delen av ön, har de byggt om ett gammalt fårhus till vinhus. Både deras egna vinodlingar och leverantörer av druvor är spridda över olika områden på ön. Därför används beteckningen ’Vi de la Terra Mallorca’. Mallorca har två DO områden dvs högsta kvalitetsklassen. ’DO Binissalem’ och ’DO Pla I Llevant’ (från den sistnämnda kommer ni att få träffa två producenter i nästa nummer).

Vinerna från 4Kilos innebär till stor del lokala druvsorter som Callet, Manto Negro, Monastrell och Fogoneu tillsammans med Syrah, Cabernet och Merlot. Flaggskeppsvinet 4Kilos är gjort på 100% Callet och från gamla vinstockar som odlas i den röda järnhaltiga jordmånen Call Vermell (vermell betyder ’röd’ på katalan). Francesc Grimalt har haft stor betydelse för den inhemska druvan Callet och var en av de första producenterna som verkligen tog sig an den ”svarta” druvan. Francesc är en stor förespråkare när det kommer till att anpassa vinodling och vinframställning till det område man verkar i med allt vad områdets specifika förutsättningar innebär.

”Vi ser på vingårdar som skogar - ju mer mångfald, desto mindre problem har vi.
Vi håller naturliga kanter eftersom de också är hem för myggor och bin som båda är en form av rovdjur och använder tex nässlor och salvia för att stärka bladen och göra dem resistenta mot gröna myggor.”


Från Felantix tog vi oss tvärs över ön till byn Consell och till Spaniens just nu äldsta familjeägda bodega, Ribas.

Bodega Ribas har gjort vin i över 300 år och arbetet på gården har letts av kvinnor i fyra generationer. I enlighet med familjetraditionen odlas en hög andel av de inhemska druvsorterna Mantonegro och Prensal.

Syskonparet Araceli & Javier Ribas, som driver gården idag, är också kända för att ha väckt liv i den i princip utdöda druvsorten Gargollasa. Deras över 40 hektar vingårdar bearbetas omsorgsfullt och skördas för hand. Man gör en noggrann selektering av både vilka druvsorter - och vilka druvor som används, för optimal kvalitet i alla viner. Vinerna är personliga och eleganta med en tydlig terroir.

Resan gick sedan vidare upp över bergskedjan Tramuntana och till vingården Can Axartell som ägs av familjen Schwarzkopf. Familjens vision 1999 var en vingård harmoniskt integrerad i öns landskap, tradition och kultur.

Can Axartells motto är ”det bästa vinet görs med respekt”. Denna respekt genomsyrar gårdens arbete och återspeglar hela teamets omtanke för natur, kultur, tradition och kommande generationer.

"Det bästa vinet görs med respekt"

Det grundläggande konceptet på vingården med all teknik du kan tänka dig är, tro det eller ej, naturens krafter i fokus och man använder sig av gravitationsmetoden. De flesta som gör vin använder pumpar för att flytta både vinmust och ungt vin - från ett steg till ett annat. Can Axartell förlitar sig istället på de mjuka, naturliga krafterna för att hjälpa till i alla olika stadier. Från mottagning av frukten i vingården till tappning av vinet. Vinifieringen äger rum på flera våningar, där vinet endast rör sig genom tyngdkraften, helt utan pumpar.

Hur kommer det sig då att Mallorcas viner kan ha den svala och lite skönt saftiga struktur med fin balans, istället för de kraftpaket man väntar sig?

Jo det är de inhemska druvorna som ger lättare, men också mycket uttrycksfulla viner! Så har du ännu inte provat viner från det "nya" Mallorca är det dags nu.

IN VINO VERITAS!

📸Fotograf Anna Sigge