Pupitre - skolbänk, notställ eller älskling?

I vinområdet Champagne syftar ordet 'pupitre' till det vinställ som används under framställningen av vinet med samma namn. Pupitre är ett franskt ord med flera betydelser; skolbänk, notställ, skrivbord, kateder eller pulpet och 'älskling'

Namnet sägs enligt sägnen komma av att änkan Madame Clicquot en gång vaknande mitt i natten med en idé om hur man skulle få bort jästfällningen i den dåtida champagnen; att behandla halsen som bottnen på flaskan och få jästfällningen att samlas där.

För att förverkliga sin idé, tog hon och en anställd, två bordsskivor som de lät borra hål i. I den uppfunna pupitren placerades sedan flaskorna i vinklade hål för att sedimentet skulle få möjlighet att ansamlas.

1889 inrättades ett system för rotation av flaskorna. Denna process kallas remuage och än idag använder sig flera champagnehus av vackra gamla champagnepupitres och en hantverksmässig metod för att rotera buteljerna. En pupitre av något slag är nödvändigt för att framställa champagne enligt den så kallade champagnemetoden - méthode champenoise eller méthode traditionelle som den också får kallas.

Uppfinningen av pupitren gav också upphov till ett nytt hantverk och yrke. Lossning av sedimentet från sidorna av flaskan med en daglig dubbel rotation, först till vänster, sedan till höger, samtidigt som man får fällningen att glida ner mot halsen genom att ändra vinkeln på flaskan så att den slutgiltiga placeringen av flaskan vrids några grader varje dag.

Det rätta handlaget, coup de poignet, kräver en hel del övning och när hantverket var som störst kunde en remueur vända så många som 75 000-80 000 flaskor på en dag. Under senare delen av 1800-talet börjar dock även champagnetillverkningen att mekaniseras och produktionsprocessen effektiviserades. Puh, tack och lov!

En pupitre är alltså ett traditionellt trävinställ i vilket champagneflaskor- och även andra vinflaskor som tillverkas enligt champagnemetoden, placeras upp och ner.

Mer om champagnemetoden hittar ni i avsnittet En Värld av Bubblor som kommer snart!