Lördagsvinet!

Från och med den 2 mars hittar ni denna friska fläkt i Systembolagets ordinarie sortiment:

Picpoul de Pinet Villa Blanche (nr 2588) 119:-

Vinet kommer från producenten Calmel & Joseph, som förutom vin även odlar oliv- och mandelträd, lavendel och honung.

Vinet som har doft och smak av citrus & mineral - krusbär & gröna äpplen är uppfriskande och gott till både prat och lättare mat. Själv har jag planerat att steka rågblinis som jag serverar med en klick smetana och toppar med stenbitsrom & vårlök. En självklar kompis till detta vin är annars ostron.

Vad vet vi då om druvsorten Piquepoul?
Piquepoul odlas framförallt i Rhônedalen och Languedoc i Frankrike och sägs ha en spansk släkting i Katalonien. Mer om detta snart. På samma sätt som druvan Pinot har också Piquepoul druvor i olika färger med identiskt DNA. Förutom 'Blanc' finns det 'Noir' och 'Gris'. Druvan kommer ursprungligen från södra Frankrike och den har faktiskt inget släktskap med Picapoll Blanco från Katalonien. Så var det med det.

Tack vare druvans höga syra används den ofta i sydfranska cuvéer (alltså blandviner) för att 'fräscha till' vinerna! Piquepoul är också en av 13 tillåtna druvsorter i Châteauneuf-du-Pape (Rhône). Det ryktas för övrigt att det faktiskt är 18 tillåtna druvsorter, men det får jag nysta vidare i och återkomma med besked om längre fram..... under tiden och för dig som är intresserad av druvsorter kan jag varmt rekommendera att hålla utkik efter avsnittet "Druvsorter för vinodling" som landar på winely.eu om en dryg månad.

I dag förknippas druvan Piquepoul främst med vinområdet Picpoul de Pinet som ligger vid Medelhavet. Vinerna från området har blivit en succé i Storbritannien och hela 30% av produktionen exporteras dit. Picpoul de Pinet går, som tidigare sagt, perfekt ihop med ostron, vilket inte är alls konstigt med tanke på att större delen av de franska ostronen kommer från området.

Så gillar du detta vin - spara namnet i minnesbanken och köp igen. Det här är ett vin som med fördel njuts till såväl ostron som sol & sällskap - ett vin som får oss att längta efter salta vindar och sommar!

IN VINO VERITAS 🍷