Så här i influensa-tider längtar jag efter goda nyheter och även tips på vad man själv kan göra för att hålla sig frisk. Så mitt tips till er idag blir att boosta immunförsvaret med det gröna guldet - olivolja! Visste ni tex att:

  • Olivolja kan förbättra blodfetterna genom att sänka det skadliga LDL kolesterolet och höja det goda HDL kolesterolet!
  • Olivolja innehåller också antioxidanter (polyfenoler) som skyddar kroppen mot fria radikaler, dämpar inflammation och skyddar hjärtat genom att vidga blodkärlen och minska risken för blodkoagulation.

Nyligen publicerades ett stort test av fuskolivoljor där man slog hål på många märken som sa sig vara en typ av olivolja. Så här går det till på gården Terreno i Toscana när man utvinner extra vergine olivolja ur ekologiskt odlade oliver:

Terrenos ekologiska Olio Extra Vergine di Oliva

För att en olivolja ska få kallas extra jungfrulig får inga tillsatser förekomma och de fria fettsyrorna inte överstiga 0,8%. I Terrenos olja är halten så låg som mellan 0,15 och 0,3% – och som om det inte vore gott nog är olivoljan ekologisk. Det blir godast så, både för pastan och naturen!

Oliverna skördas för hand i november och placeras i luftventilerande tråg för att köras till frantoion (olivpressen) där oliverna kallpressas till olja. Eftersom Terreno är ekologiska är den gården den första på dagen att pressar sina oliver, för att undvika kontakt med oliver som inte är ekologiska.

Oliverna tvättas med vatten och mals ner under en traditionell stenkross varefter de hamnar i sinoleapressen som jobbar fram en olivpasta. Detta ger en väldigt låg extraktionstemperatur som i sin tur leder till höga halter av polyfenoler, dvs antioxidanter.

Denna process utvinner endast cirka 50% av total mängd olivolja i massan vilket betyder lägre avkastning än andra metoder, men ger också en betydligt högre kvalitet.

Därefter förvaras olivoljan i ståltankar och filtreras ej för att bevara så mycket smakämnen som möjligt. De fria fettsyrorna är långt under kravet för att kallas jungfruolja, i Terrenos fall endast 0,2%.

Kallpressad jungruolivolja av hög kvalitet mår bäst som "krydda" till maten. Dvs som dressing på sallader och grönsaker eller som sällskap till bröd och pasta. När jag steker eller behöver hetta upp olja i matlagning använder jag alltid rå kokosolja av högsta kvalitet.

Terrenos Olio Extra Vergine di Oliva finns att köpa i utvalda delikatessbutiker och på The Winery Hotel i Stockholm. Det går även bra att kontakta mig om ni är intresserade av att köpa en flaska eller varför inte en låda så att man kan ge bort till någon man vill ska hålla sig frisk!