Vad är egentligen ett vardagsvin? Mmm som namnet också skvallrar om - ett vin som passar till vardagsmat. Dvs mat som är enkel att laga men för den delen inte smakar mindre. Precis som vinet. Ett vin som är gjort för att drickas ungt och som med sin fräschör balanserar upp smakerna i maten. För det är just balans man vill ha. Oavsett om vinet är ungt eller gammalt så behöver vinet ha en balans mellan syra, fyllighet och alkohol. Lätt sallad med lätt vin, syrlig ost med syrligt vin, örtig linsgryta med örtigt vin, kraftigare rätter med kraftigare viner osv. Balans i vinet och balans mellan vin och mat.

Så spara gärna de lite mer komplexa vinerna av äldre årgångar till rätter som tar längre tid att laga - när du har mer tid på dig.

"Men oj menar du att man ska dricka vin varje dag" kanske någon tänker nu?

Det jag syftar på är att istället för att vänta med att öppna flaskan till fredag eller lördag - göra som en sydeuropé, som bekymrat kan dricka ett litet glas vin till lunchen eller middagen mitt i veckan. Men det är just bara ett glas, och till mat, vi pratar om. I södra Europa har vinet en naturlig plats på bordet - bredvid maten. Här uppe i norr delar vi inte det synsättet fullt ut, ännu, men som med så mycket annat - lagom är bäst, eller hur?

Så varför vänta med flaskan till fredag? Det finns goda viner med skruvkork också och av de kan du med fördel ta ett glas till middagen, skruva åt kapsylen och ställa in flaskan i kylen till torsdagspastan eller fredagskycklingen, bra va?

Till mat som tar en halvtimma att laga njuter man med fördel istället ett mer direkt vin som tex detta (dock inte med skruvkork utan med Nomacorc vilket får anses vara ännu bättre - ur ett hållbarhetsperspektiv)

Bianco Trentino Roberta Fugatti (nr 2541) 79:-

Bianco Trentino är ett friskt och aromatiskt vin av druvorna Pinot Grigio och Muller Thurgau. Druvorna handplockas och vinet lagras på ståltank, vilket resulterar i en hög fruktsyra, ren fruktighet och trevlig restsötma. Ett balanserat vin!

Roberta Fugatti är dotter i det familjeägda företaget Giwine och kvinnan bakom Bianco Trentinos etikett. För den unga Roberta var konst och mode en stor hobby och hon älskade att måla.

Giwine ingår i en större vingrupp som 2018 utsågs till Italiens bästa vinproducent av den italienska sommelierföreningen. För Giwine är det självklart att arbeta på ett hållbart sätt. De använder bla Nomacorc som tillverkar naturliga och förnybara korkar baserade på växtpolymerer utvunna från sockerrör vilket bidrar till lägre koldioxidutsläpp. Hela tillverkningsprocessen är optimerad för att minska miljöpåverkan.

När jag startade WINELY var ett av mina starkaste syften att förmedla kunskap om kvalitetsvin och därmed öka förståelsen för både produkt och pris. Kanske till och med bidra till minskad konsumtion genom att rekommendera kvalitet framför kvantitet.
Därför är det oerhört kul att kunna tipsa om detta vin som faktiskt "bara" kostar 79:- trots att det är manuellt framställt, enligt hållbara principer och av ett familjeföretag.

Ett väldigt vardagsvänligt vin helt enkelt.

IN VINO VERITAS 🍷