Lördagsvinet!

La Stoppa Trebbiolo Rosso (nr 92925) 179:-

Druvan Barbera kommer ursprungligen från Piemonte i nordvästra Italien och viner tillverkade av den här druvsorten kallas ofta "il vino del popolo" - folkets vin!

Familjen Pantaleoni köpte egendomen La Stoppa i början av 1970-talet. 1993 tog dottern Elena tog över och återplanterade då vingårdarna bl a med druvsorter som i detta vin; Barbera och Bonarda.

La Stoppa ligger i nordvästra Emilia-Romagna, alltså inte Piemonte, och deras vinhistoria går tillbaka till slutet av 1800-talet. Tillsammans med den naturliga vinproducenten Giulio Armani, odlar Elena de 32 hektar vinstockarna organiskt och med minimal påverkan - vilket också givetvis är en stor anledning till att jag valde detta vin som lördagsvin.

Dit jag bor har vi precis fått en superb fiskvagn så nu är jag helt inne på fisk. Dessutom är Västerhavstorsken som bäst just nu när den simmar i kallt vatten.

Rött till kött - vitt till fisk är sedan länge utraderat och jag tycker absolut att detta vin, lätt kylt, kan njutas till en bit torsk med skirat smör. Vill man möta upp fylligheten i vinet kan man servera stomp på mandelpotatis och riven Parmigiano Reggiano till.

IN VINO VERITAS 🍷